Nierstenen en andere nieraandoeningen

De uroloog behandelt verschillende afwijkingen aan de nier (naast de overige urinewegen plus het mannelijk genitaal). Hoofdzakelijk zijn dit aandoeningen die operatief kunnen worden behandeld. Dit onderscheid is niet altijd heel erg duidelijk en zorgt nog wel eens voor verwarringen. Voor nierstenen, niertumoren, kanker aan de hoge urinewegen, niercysten of afvloedstoornissen van de nier kunt u bij de uroloog terecht. Nier(bekken)ontstekingen kunnen zowel door de internist of de uroloog behandeld worden, maar nierdialyse of nierfunctiestoornissen door suikerziekte of hoge bloeddruk horen weer bij de internist of nefroloog thuis. Uw huisarts weet precies waar u naartoe moet met welk probleem.

Nierstenen ontstaan doordat afvalstoffen in de urine samenklonteren en kristallen vormen. Normaal plas je deze kleine kristallen uit, maar soms blijven ze in de nier achter en vormen ze nierstenen. Zitten deze stenen in de urineleider, dan heten ze urineleiderstenen of ureterstenen, en in de blaas heten ze blaasstenen. De meeste kleine steentjes worden gewoon probleemloos uitgeplast, maar als ze blijven zitten kunnen ze de urineafvoer belemmeren en pijnklachten geven. Deze pijnklachten kunnen vaag zijn, maar er kunnen ook flinke pijnaanvallen in de zij optreden met bewegingsdrang (waarbij de patiënt niet stil kan blijven liggen) en soms ook gepaard gaande met misselijkheid, braken, koorts of bloedplassen.

Op alle drie locaties worden operaties voor nierstenen en urineleiderstenen gedaan. In Sneek is bovendien een niersteenvergruizer aanwezig waar u poliklinisch terecht kunt. De steenvergruizing kan, indien gewenst, zelfs plaats vinden met sedatie (soort roesje).

Lees hieronder het STENENBOEK als u meer informatie over nierstenen wil.

Nierstenen: Ontstaan & Behandeling

Niertumoren en kanker aan de hoge urinewegen worden op een andere pagina van deze website besproken.

Voor niercysten kunt u ook terecht bij de uroloog, hoewel deze vaak goedaardig zijn, slechts zeer zelden klachten geven en daarom geen behandeling behoeven. In enkele gevallen kan het noodzakelijk zijn de cyste of een deel van de nier weg te nemen. Vraag om een verwijzing als bij u door de huisarts of door een andere specialist niercysten zijn vastgesteld.

Heeft u herhaaldelijk nier(bekken)ontstekingen (ook wel: pyelonefritis) dan kan de uroloog nagaan of daar een oorzaak voor is. Soms komt dit door een afvloedstoornis van de nier of door nierstenen. Om dit te weten te komen kan de uroloog gericht onderzoek doen en eventueel een behandeling inzetten om de terugkerende ontstekingen te helpen voorkomen.

Een UPJ-stenose (uretero-pelvic junction, ofwel subpelviene stenose) is een afvloedstoornis van de nier waarbij de urine niet goed van het nierbekken naar de urineleider kan stromen door een vernauwing in de uitgang van het nierbekken. Het kan nierbekkenonstekingen geven of een verslechtering van de nierfunctie. Het kan ook met tussenpozen pijnklachten in de bovenbuik of in de zij geven als de nier door veel drinken niet goed van de forse hoeveelheid vocht af kan komen. De behandeling bestaat uit een kijkoperatie waarbij het deel van het nierbekken ter plaatse van de vernauwing wordt verwijderd. Vervolgens wordt er een nieuwe aansluiting tussen nierbekken en urineleider gemaakt. Deze ingreep heet een laparoscopische pyelumplastiek en wordt uitgevoerd in Nij Smellinghe te Drachten.

Informatie folder

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

telefoonnummer nij smellinghe 0512 – 58 88 11
Tel. 0512 – 58 88 11
logo tjongerschans ziekenhuis
Tel. 0513 - 68 53 50
logo antonius zorggroep
Tel. 0515 – 48 84 00