Plasklachten bij de man
Plasklachten zijn een veelvoorkomend probleem bij de man en kunnen verschillende oorzaken hebben. Veel mannen met plasproblemen zijn bang prostaatkanker te hebben. In de meeste gevallen is daar echter geen sprake van. Meestal zijn de klachten ook gemakkelijk te verhelpen.
Vaak komen plasklachten door een vergrote prostaat. De prostaat zit om de plasbuis heen en naarmate de prostaat groeit, drukt hij de plasbuis steeds verder dicht, wat voor een moeizame doorstroming van urine zorgt. Meestal is deze vergroting goedaardig maar het kan ook zijn dat er sprake is van een kwaadaardigheid (prostaatkanker). De uroloog kan onderzoeken hoe groot de prostaat is en in hoeverre deze in de weg zit. Ook kan de uroloog onderzoeken of er sprake is van prostaatkanker. Als er geen prostaatkanker is maar wel een vergrote prostaat zijn met medicatie de klachten vaak al voor een deel te verhelpen. Het kan ook zijn dat er een operatie nodig is om de prostaat van binnen uit (d.w.z. via de plasbuis) uit te hollen. Dit heet ook wel een TUR-prostaat.
Naast de klassieke TUR-Prostaat kan goedaardige prostaatvergroting ook behandeld worden met de Green Light Laser. Dit is een operatie waarbij de goedaardige prostaatvergroting via de plasbuis met behulp van laser wordt verdampt. Voordeel van deze techniek is dat mannen gemiddeld sneller herstellen en korter opgenomen zijn na deze ingreep. Nadeel is dat het prostaatweefsel wordt verdampt en dus niet kan worden onderzocht op een kwaadaardigheid, zoals dat wel kan bij en TUR-prostaat. Uw uroloog kan u helpen met de keuze tussen beide ingrepen. U kunt ook de BPH keuzehulp op deze website raadplegen. Hiervoor moet u eerst een inlogcode aanmaken, dit kost slechts enkele seconden tijd. Aan het einde kunt u het verslag van de keuzehulp uitprinten en meenemen naar het spreekuur. De TUR-prostaat wordt uitgevoerd in alle klinieken en door alle urologen. De Green Light Laser is alleen beschikbaar in ziekenhuis Tjongerschans en wordt toegepast door drs. C. Nunnink of dr. T. Muller. Soms blijkt te prostaat zodanig vergroot dat een TUR-prostaat of laserbehandeling technisch niet goed mogelijk is. In dat geval kan de prostaatvergroting middels een open operatie via een kleine snede onder in de buik worden uitgepeld. Deze operatie heet de open adenoomenucleatie volgens Millin of Hryntschack.
Soms kunnen plasklachten ook het gevolg zijn van een vernauwing in de plasbuis. Vaak kan een simpele ingreep dit probleem verhelpen. Deze operatie heet een operatie volgens Sachse en wordt gedaan in alle ziekenhuizen. De plasbuis wordt dan aan de binnenkant, via een inwendige operatie door de plasbuis, op het nauwe punt een stukje ingesneden. Bij het grootste deel van de patiënten geneest de plasbuis daarna normaal en is verdere behandeling niet nodig. Soms echter komt de vernauwing terug en dan kan de plasbuis wijder worden gemaakt door middel van een open operatie. Het nauwe deel van de plasbuis wordt weggehaald en de uiteinden weer op elkaar aangesloten of de plasbuis wordt open gemaakt en er wordt dan een stukje wangslijmvlies in de plasbuis gezet waarna dit ingroeit alsof het slijmvlies van de plasbuis is. Na deze operatie is de kans dat een vernauwing terugkomt een stuk kleiner. Deze ingreep gebeurt in Tjongerschans door drs. C. Nunnink en dr. E. Barten.
Door het moeizame plassen kan het zijn dat de blaas zo vol is dat hij eigenlijk continu “overloopt” met als gevolg dat de patiënt zeer vaak moet plassen of zelfs incontinent wordt. Ook kan het zijn dat op een gegeven moment het plassen helemaal niet meer lukt. Dat heet een urineretentie. In eerste instantie moet in beide gevallen een blaaskatheter worden geplaatst, waarna uit verder onderzoek moet blijken wat precies de oorzaak is en welke behandeling daar bij hoort. Soms kan met medicatie de prostaat worden verkleind, soms moet het met een prostaat of plasbuis operatie worden opgelost en soms blijkt dat de blaas niet meer werkt en dan is zelfkatherisatie of een blaaskatheter via de penis of via de buik (suprapubische katheter) de oplossing.
Hebt u plasklachten dan kunt u uw huisarts
vragen om een verwijzing naar een van onze klinieken.